Klimaatadaptatie

De gemeente Deventer heeft in samenwerking met TAUW (Europees advies- en ingenieursbureau) de WaterOverlastLandschapsKaart (WOLK) gemaakt.

Op de kaart ziet u waar het water heen stroomt als het regent. Soms regent het zo hard, dat het riool overvol raakt. Het water stroomt over straat en blijft op de laagste punten staan.

Veranderend klimaat

Het klimaat is de afgelopen jaren veranderd. Het wordt warmer en de buien zijn zwaarder. Het is belangrijk om rekening te houden met de zwaardere buien en daarvoor maatregelen te treffen. Dit is een vorm van klimaatadaptatie. Om maatregelen te kunnen uitwerken, is het nodig te weten waar bij zware buien wateroverlast optreedt. Hiervoor is de WaterOverlastLandschapsKaart gemaakt.

WOLKtegels

De WOLK wordt op meerdere manieren gebruikt. Zo geeft deze aan waar in Deventer in de buurt van een vijver water op straat blijft staan. Op die plekken is het mogelijk om snel winst te maken. We hebben hier de stoep verlaagd, waardoor het water over de stoep naar de vijver kan stromen.

Om die punten te markeren zijn golftegels of WOLKtegels (pdf, 479 KB) aangebracht. Op diverse plekken in Deventer ziet u deze tegels in het straatbeeld, bijvoorbeeld aan de Herman Boerhaavelaan en Wilgenhaantje 48.

Herinrichting straten

De WOLK wordt ook gebruikt als de gemeente een straat, waar water blijft staan, opnieuw inricht. Een voorbeeld hiervan is de Brinkgreverweg. Bij de herinrichting van 2011 is daar de straat 8 centimeter lager aangelegd. Zo kan er meer water opgevangen worden, zonder dat er overlast is voor de omgeving.

Bekijk de WaterOverlastLandschapsKaart (WOLK) (pdf, 1,3 MB).